Wednesday, April 1, 2009

Baik Punya Cilok

Gambar IR yang di cilok

Buat teman yang memang mahir dalam fotografi ataupun merasakan untuk tidak mendapat nasib seperti saya, anda dinasihatkan untuk membuat "watermark" pada masterpiece anda. Memandangkan perkara ini telah berlaku banyak kali pada rakan-rakan kita. Perkara yang sama juga terjadi pada saya...


nak buat camana..

ada beberapa perkara yang bolih dipelajari dalam insiden ini..
1. penggunaan waterwark
2. kalau guna media internet sebagai paparan atau simpanan gambar pastikan kita menjadi ahli yang profesional (flickr pro). Ini kerana kita akan dilindungi dari segi hak milik

3. paparan hanya sesuai untuk resolusi gambar yang rendah

4.gunakan website sendiri dan nyatakan klause perlindungan kandungan atau disclaimer tertentu


mungkin ada lagi cara lain.. tp yang ini pong sudah memadai..

ada 2 implikasi dia..
1.positif - gambar milik kita yang diciluk itu memenuhi kehendak penciluk (cantik,unik n etc)

2.negatif - tiada penghargaan bagi pemilik gambar
xpe..

bersama kita pikir-pikirkan...
untuk tindakan saya.. insyaALLAH ada rezeki.. imej yang dicilok tu, saya akan print besar n frame lelawa dan hadiah kan Majlis Tindakan Pelancongan Daerah dan AJK Persatuan Sejarah Malaysia Daerah Kota Tinggi.

buat paper bag jer

Tq buat shadi.. sbb dia yang perasan gambar aku ni..

Gambar Asli


cerita panjang lebar akan ku tulis nanti. Nantikan debaran episod kes ini selanjutnya...


9 comments:

flush said...

think positive.. sbb gambar2 ko best & memenuhi kriteria.. nak marah2 pun tak guna.. tapi hati mesti panas giler kan..

izzat said...

tu la..
xpe nnt aku bg kat derang free jer

cik-zura said...

gambo cantik.. sedap la kena cilok.

sabo je ye..

eh dkt atas sudah takda johor photographer dah.. :D sudah jadi putrajaya plak. yey..

Aziel Azhar said...

At least, call them up, and let them know that u are aware of this. Bukan nak suruh marah-marah pun, just practicing our right and help educating other people as well. Copyright matters ni, especially in photography, kalau bukan kita yang make people understand, siapa lagi kan. Mana tau, bila ko dah call them up and raise this issue, lepas ni mungkin dorg akan lebih berminat nak guna gambar-gambar ko dengan prosedur yang betul plak..kan?kan?kan?

Think positive, yes. But don't just think, make action... ;)

izzat said...

fufufu..
aziel punya ayat mmg best..

action now..
tq ziel

mknace said...

hehehe...
sedap dia jer curik...
ada dia kontek ko lepas tu
ke buat bodow jer

izzat said...

mknance..
aku la yang kontek diorang,
depa buat innocence nonsense je..

a.n.y.s.s said...

copyright issue..
haah, abg ijat wat la watermark pasni..

lor, patut pun, lawa gile pic yg dorg curik tu..

:D

MazrulHisyam said...

Ape perkembangan kes nih?
Depa main sauk aje kat 'lubuk' internet. Kalu rajin tulis kat paper, baru dia tau sape itu Ijat!